پرکاربردترین دستورات لینوکس – 3
برای مطالعه ی بخش اول این مقاله روی لینک پرکاربردترین دستورات لینوکس کلیک کنید
برای مطالعه ی بخش اول این مقاله روی لینک پرکاربردترین دستورات لینوکس کلیک کنید
قبل از مطالعه ی بخش سوم ابتدا خط فرمان ssh را باز کنید ،اگرچه دستورات ممکن است بسته به توزیعی که استفاده می کنید متفاوت باشد
پرکاربردترین دستورات لینوکس:
17 دستور اول را در بخش اول و دوم مطالعه کردید اکنون از هفتمین دستور ادامه می دهیم
-
دستور tail
این یکی عملکردی مشابه با دستور head را دارد ، اما به جای نشان دادن اولین سطرها ، دستور tail ده خط آخر یک فایل متنی را نمایش می دهد. به عنوان مثال ، tail -n filename.ext
-
دستور diff
دستور diff محتویات دو فایل را خط به خط مقایسه می کند. پس از تجزیه و تحلیل فایل ها ، خطوطی را که مطابقت ندارند خارج می کند. برنامه نویسان غالباً هنگامی که نیاز به تغییر در برنامه دارند به جای بازنویسی کل کد منبع ، از این دستور استفاده می کنند.
ساده ترین فرم این دستور diff file1.ext file2.ext است
-
دستور tar
دستور tar پرکاربردترین دستور برای بایگانی چندین پرونده در tarball است – یک قالب فایل لینوکس رایج که مشابه قالب zip است و فشرده سازی اختیاری است.
این دستور با یک لیست طولانی از توابع از جمله اضافه کردن پرونده های جدید به بایگانی موجود ، لیست محتوای بایگانی ، استخراج محتوا از بایگانی و موارد دیگر است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سایر عملکردها چند نمونه عملی را بررسی کنید.
-
دستور chmod
chmod یکی دیگر از دستورات لینوکس است که برای تغییر permission های خواندن ، نوشتن و اجرا روی فایل ها و دایرکتوری ها استفاده می شود.
-
دستور chown
در لینوکس ، تمام فایل ها متعلق به یک کاربر خاص است. دستور chown شما را قادر می سازد تا مالکیت یک فایل را به نام کاربری مشخص شده تغییر دهید یا انتقال دهید. به عنوان مثال دستور chown linuxuser2 file.ext می تواند linuxuser2 را به عنوان مالک file.ext تعیین کند.
-
دستور jobs
دستور jobs تمام جاب های فعلی را به همراه وضعیت آنها نمایش می دهد. یک کار اساساً فرایندی است که توسط پوسته آغاز می شود.
-
دستور kill
اگر برنامه ای دارید که قصد بستن و اتمام پروسه ی آن را دارید ، می توانید با استفاده از دستور kill آن را به صورت دستی خاتمه دهید. این دستور یک سیگنال خاص به برنامه ی مشکل ساز ارسال می کند و به برنامه دستور می دهد که خودش را خاتمه دهد.
در مجموع شصت و چهار سیگنال وجود دارد که می توانید استفاده کنید ، اما افراد معمولاً فقط از دو سیگنال استفاده می کنند:
SIGTERM (15) – از برنامه درخواست می کند اجرای خود را متوقف کند و به آن زمان می دهد تا تمام پروسه ی انجام شده تا آن لحظه را ذخیره کند. اگر هنگام ورود به دستور kill سیگنال را مشخص نکنید ، بصورت پیش فرش از این سیگنال استفاده خواهد شد.
SIGKILL (9) – برنامه ها را مجبور می کند فوراً متوقف شوند. پروسه تا مرحله ی انجام شده ذخیره نشده از بین خواهد رفت.
علاوه بر دانستن سیگنال ها ، شما همچنین باید شماره شناسایی فرآیند (PID) برنامه ای را که می خواهید kill کنید بدانید. اگر PID را نمی دانید ، می توانید دستور ps ux را اجرا کنید.
پس از دانستن اینکه از چه سیگنالی و PID برنامه می خواهید استفاده کنید ، دستور زیر را وارد کنید:
kill [signal option] PID
-
دستور ping
برای بررسی وضعیت اتصال خود به یک سرور ، از دستور ping استفاده کنید. به عنوان مثال ، با وارد کردن دستور زیر ، این دستورالعمل بررسی می کند که آیا می توانید به Google متصل شوید و زمان پاسخ را نیز اندازه گیری می کنید.
ping google.com
-
دستور wget
می توانید با کمک دستور wget فایل ها را از اینترنت دانلود کنید. برای این کار ، به سادگی wget و سپس لینک دانلود را تایپ کنید.
-
دستور uname
دستور uname ، مخفف Unix Name ، اطلاعات دقیق مربوط به سیستم لینوکس شما مانند نام ماشین ، سیستم عامل ، هسته و غیره را چاپ می کند.
-
دستور top
این دستور معادل Task Manager در ویندوز است ، با دستور top لیستی از فرایندهای در حال اجرا و مقدار CPU هر پردازش نمایش داده می شود. برای نظارت بر استفاده از منابع سیستم بسیار مفید است ، خصوصاً دانستن اینکه کدام فرآیند به دلیل مصرف بالای منابع باید kill شود.
-
دستور history
اگر بخواهید دستوراتی را که قبلاً وارد کرده اید مرور کنید ، اجرای دستور history می توان دستورات قبلی را به شما نمایش دهد.
-
دستور man
در مورد عملکرد برخی از دستورات لینوکس گیج شده اید؟ نگران نباشید ، شما می توانید به راحتی با استفاده از دستور man نحوه استفاده از آنها را مستقیماً از پوسته Linux بیاموزید. به عنوان مثال ، وارد کردن دستور man tail نحوه ی استفاده از دستور tail را نشان می دهد.
-
دستور echo
این دستور برای انتقال برخی از داده ها به یک فایل استفاده می شود. به عنوان مثال ، اگر می خواهید متن “سلام ، نام من جان است” را به فایلی به نام name.txt اضافه کنید می بایست دستور زیر را تایپ کنید :
echo Hello, my name is John >> name.txt
-
دستور zip ، unzip
از دستور zip برای فشرده سازی فایل های خود با فرمت zip استفاده کنید و از دستور unzip برای استخراج فایل های زیپ شده از فرمت zip استفاده کنید.
-
دستور hostname
اگر می خواهید از نام میزبان / شبکه خود مطلع شوید ، کافیست نام میزبان را تایپ کنید. افزودن -I به انتها آدرس IP شبکه شما را نشان می دهد.
-
useradd ، دستور userdel
از آنجا که لینوکس یک سیستم چند کاربره است ، به این معنی است که بیش از یک نفر می تواند همزمان با یک سیستم تعامل کند. useradd برای ایجاد کاربر جدید استفاده می شود ، در حالی که passwd یک رمز عبور به حساب آن کاربر اضافه می کند. برای افزودن شخص جدیدی به نام John ، دستور زیر را تایپ کنید:
useradd John
برای افزودن رمز عبور هم دستور passwd 123456789. را تایپ کنید
حذف کاربر بسیار شبیه اضافه کردن کاربر جدید است. برای حذف یک حساب کاربری دستور مشابه زیر خواهد بود:
userdel UserName
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!